Povijest proizvodnje kristala

Proizvodi Kristala Samobor spoj su tradicije, suvremenog dizajna i ljubavi prema zanatu koji u samoborskom kraju postoji već više od 180 godina. Ručno su ih izradili naši vrsni majstori što ih čini jedinstvenima u svijetu. Idealni su za posebne prigode, svakodnevno upotrebu i dar koji se cijeni.

Naše poglede oduvijek privlače stvari koje blistaju. Upravo je želja za što kvalitetnijim i blistavijim staklom dovela do nastanka kristala. Naime, George Ravenscroft je u londonskoj tvornici stakla otkrio kako se dodavanjem olovnog oksida u staklo tijekom procesa taljenja poboljšava njegova kvaliteta, a staklo dobiva plavičasti sjaj.  Ravenscroft  je 1673. godine patentirao proces proizvodnje kristala.

Na samim počecima proizvodi od kristala smatrali su se savršeno lijepima u svom čistom, netaknutom obliku. No, ne zadugo. Ubrzo su se počeli ukrašavati brušenjem, a izrada proizvoda od kristala pretvorila se u umjetnost. Oko 1700.-te tvornice stakla u Velikoj Britaniji su nicale velikom brzinom, no kako je vlada nametnula veliki porez na proizvodnju, novi centar proizvodnje kristala postala je Irska i lučki grad Waterford.

Pedeset i šest godina nakon što je nastao svjetski poznat Waterford Glass House u Samoboru je otvorena prva manufaktura za proizvodnju stakla.

Tradicija koja oplemenjuje Vaš dom!

Zadovoljstvo nam je, Vama
cijenjenim zaljubljenicima,
predstaviti naš svijet kristalnog sjaja.

Proces obrade kristala.

Davne 1839. godine započinje povijest staklarstva u samoborskom kraju i od tada kreće njen neprekidan razvoj.

Raznoliki oblici, boje i načini ukrašavanja stakla jednako su se razvijali kroz cijeli niz od preko 180 godina prisustva ovog plemenitog zanata. Vrijedni majstori tako su stvorili brend Kristal Samobor poznat širom svijeta po svojoj kvaliteti.