O nama

Nastanak Kristala Samobor vezan je uz obrtničku povijest grada Samobora, i tim se dijelom povijesti osobito ponosimo. Prva manufaktura stakla u samoborskom kraju osnovana je u proljeće 1839. godine. Zagrebački kanonik Adolf Veber opisao ju je na zanimljiv način kao znamenitu tvornicu stakla koja čini češko staklo suvišnim.

Raznoliki oblici, boje i načini ukrašavanja kristalnog stakla i danas su vidljivi u proizvodima Kristala Samobor. Bez zanatskog nasljeđa dugog više od 180 godina naši majstori ne bi mogli stvoriti vrijedne i kvalitetne proizvode po kojima smo danas poznati. Dugogodišnja suradnja na razvoju materijala s drugim renomiranim europskim proizvođačima svrstava nas među jedinstvene proizvode u Europi. Samo tijekom 2012. godine ostvarili smo izvoz u više od 100 zemalja svijeta.

Jedni smo od rijetkih proizvođača kristala koji su zadržali tehniku ručnog brušenja proizvoda. Ova tehnika zbog svoje specifičnosti iziskuje mnogo vremena, znanja i talenta majstora brusača, a rezultira proizvodom daleko većeg sjaja i vrijednosti. Uz tradicionalne načine izrade i obrade kristala, kontinuirano razvijamo nove moderne oblike i vrste brušenja kristalnih proizvoda.

Proizvodi Kristala Samobor često se biraju kao poklon koji najviše državne institucije Republike Hrvatske, domaće tvrtke, međunarodne korporacije i tijela stranih vlada daruju drugim državnicima, uvaženim članovima vlada i ministarstava, diplomatima, poslovnim partnerima, suradnicima i, općenito, osobama koje cijene.

Naša je odgovornost nastaviti tradiciju staklarskog zanata u samoborskom kraju. Ponosni smo na činjenicu da proizvodi Kristala Samobor imaju svoje mjesto u domovima nekoliko generacija kupaca. Naš su kristal birale prabake i bake i ostavile ga u naslijeđe svojim kćerima i unukama koje ponovo biraju proizvode Kristala Samobor kako bi ih jednog dana ostavile svojim nasljednicima.